VERVULD Traineeship onderzoeksjournalistiek

Achterhoek Nieuws zoekt een gedreven en creatief onderzoekstalent dat graag verder graaft dan het ‘gewone’ nieuwsverhaal en nieuwsgebeurtenissen in een breder perspectief kan plaatsen. Iemand die uitzoekt wat de gevolgen van een overheidsbesluit voor onze lezers zijn of in kaart brengt wat mogelijke oplossingen voor een probleem zijn. Je leest het al: we zijn op zoek naar een kritische, maar constructieve onderzoeksjournalist. Je wordt gecoacht door de Achterhoekse onderzoeksjournalist Eelke van Ark van Follow the Money.

Pexels lumn 316466

Over de functie


Vanuit het redactiekantoor in Lichtenvoorde trek je de regio in om het verhaal achter het nieuws uit te diepen. Dat kan een economisch artikel over de interessante ligging van de Achterhoek tussen de Randstad en het Ruhrgebied zijn, een onderzoek naar de gevolgen van stikstofmaatregelen of het duiden van het naoberschap waar de inwoners zo prat op gaan. Ook is het mogelijk je een half jaar lang vast te bijten in een nog onderbelicht onderwerp.

Hoewel de naam van de regio anders doet vermoeden, is het allesbehalve saai in de Achterhoek. Er gebeurt ontzettend veel in dit dynamische stukje Nederland: van kansrijke economische sectoren als het toerisme en de maakindustrie tot uitdagingen als het vasthouden van jongeren en het nijpende woningtekort.


Wat wij bieden

Je hoeft niet per se bekend te zijn met het gebied. Wij hebben namelijk veel kennis over de regio in huis, helpen je graag op weg en bieden je alle ruimte om je als onderzoeksjournalist te ontwikkelen in een gedreven redactieteam.

Verder bieden wij:
- een bruto maandsalaris van € 2790,-, incl. 8% vakantiegeld
- een eigen en volledig toegeruste werkplek op de redactie
- reiskostenvergoeding
- de mogelijkheid om een deel van de week vanuit huis te werken


Wat wij zoeken

De trainee die we zoeken:
- is kritisch en in staat alle relevante informatie boven tafel te krijgen
- is creatief en weet originele vertelvormen te bedenken om de verzamelde informatie naar een aantrekkelijke productie te vertalen
- is constructief en helpt met journalistieke verhalen (mogelijke) oplossingen tot stand te brengen.

Over Achterhoek Nieuws

Achterhoek Nieuws bereikt wekelijks 180.000 huishoudens met vijftien kranten in tien Achterhoekse gemeenten. Daarnaast hebben alle titels een eigen site en er is een regiosite die wordt gevuld met nieuws en interviews uit de hele Achterhoek. We zitten in de haarvaten van de lokale samenleving, maar zoomen dus ook uit om nieuws en achtergronden over de hele regio te brengen.

Solliciteren

We zijn heel benieuwd naar wat jij kan toevoegen aan de redactie van Achterhoek Nieuws en helpen graag jouw onderzoekvaardigheden te verbeteren. Ons ambitieuze team zal je met open armen ontvangen en staat te popelen om samen met jou de beste journalistieke verhalen in de Achterhoek boven tafel te krijgen. Word jij hier enthousiast van? Dan maken we graag kennis met je. Stuur uiterlijk 12 september jouw motivatie en CV naar Gerwin Nijkamp: gerwin.nijkamp@achterhoeknieuws.nl

Regeling Jong Talent

De Lokale en Regionale Traineeships zijn onderdeel van de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP). Deze Lokale en Regionale Traineeships zijn bedoeld voor journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een lokale of regionale redactie. Trainees komen in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het traineeship meerdere scholingsactiviteiten. Ook zorgt het Fonds BJP voor een ervaren onderzoeksjournalist die de trainees als coach zal begeleiden.

Als je reageert op deze vacature worden je contactgegevens gedeeld met het Fonds BJP.